LandmarkPlantcatalogi gebruiken

Zoals beschreven in Concept: De plantstijl en plantgegevens linken kunnen de botanische gegevens in de plantstijlen ofwel met plantcatalogi ofwel met de plantdatabase worden gelinkt. Het is aangeraden om plantcatalogi te gebruiken; de procedure hiervoor is eenvoudig, bovendien zijn er online catalogi verkrijgbaar van de websites van plantenleveranciers

Plantcatalogi zijn tab-gescheiden tekstbestanden, die je indien nodig makkelijk kunt bewerken met een extern programma.

De plantcatalogi openen

Commando

Werkomgeving: Pad

Open plantgegevens

Design Suite: AEC> Planten

Landschap: Landschap

Contextmenu

De plantcatalogi worden geraadpleegd wanneer je een plantstijl bewerkt of wanneer je het commando Open plantgegevens gebruikt.

Om de plantcatalogi te openen:

Volg de stappen beschreven in De bron van plantgegevens selecteren en selecteer ‘Plantcatalogus’ als bron voor de plantgegevens.

Als je de plantdatabase selecteerde als bron voor de plantgegevens, open je met het commando Open plantgegevens de geselecteerde plantdatabase (zie De plantdatabase openen).

Selecteer het commando.

Of: creëer of bewerk een plantstijl zoals beschreven in Plantstijlen creëren. Klik in de categorie Plantensoort en Plantgegevens van het dialoogvenster ‘Plantstijl’ op de knop Plantcatalogus.

Het dialoogvenster ‘Selecteer plantgegevens’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Plantcatalogus

Selecteer hier de plantcatalogus die de gewenste plantinformatie bevat. In de keuzelijst vind je standaard plantcatalogi, door je aangemaakte plantcatalogi en plantcatalogi die zijn aangemaakt op basis van de plantdatabase en bewaard op de locatie van de database. Op de voortgangsbalk kan je de importstatus van de plantcatalogus aflezen wanneer de plantcatalogus voor het eerst wordt gebruikt.

Nieuwe plantcatalogus

Klik op deze knop om een nieuwe, blanco plantcatalogus te creëren en deze weer te geven in plaats van de huidige plantcatalogus. Geef in het dialoogvenster ‘Nieuwe plantcatalogus’ een naam op. De nieuwe catalogus wordt toegevoegd aan de lijst van plantcatalogi.

Map openen

Klik hier om te bladeren naar de map met plantcatalogi.

Planten

Dit is een overzicht van de planten die zich momenteel in de geselecteerde plantcatalogus bevinden.

Gebruik filter

Dit is de lijst van planten die de opgegeven filter gebruiken.

Filter

Het dialoogvenster ‘Filter’ wordt geopend. Stel een filter in zodat enkel de planten die je interesseren, in de lijst verschijnen.

Selecteer volgens welke criteria je wilt filteren en kies dan de gewenste vergelijkingssleutel en de waarde. Gebruik het scheidingsteken |_| om een bereik op te geven; als je een plantgegeven definieert als een bereik en de waarde ingevoerd met de operator = ligt binnen dat bereik, dan wordt de plant getoond in de filterresultaten. Gebruik < om planten te vinden waarvoor de waarde onder het bereik ligt en > om planten te vinden waarvoor de waarde boven het bereik ligt.

Selecteer ‘Bestaande’ om te kiezen uit een lijst die is afgeleid van de planten in de catalogus, of selecteer ‘Op maat’ om zelf een waarde op te geven.

Bij de sleutel “zoals” (voor tekst) kan je het symbool * gebruiken ter vervanging van een willekeurige reeks karakters en het symbool ? ter vervanging van een enkel willekeurig karakter.

Je kan extra criteria voor de filter ingeven door een nieuwe rij toe te voegen via de knop Voeg criteria toe. Om de meest recent toegevoegde rij te verwijderen, klik je op Verwijder criteria.

Weergave

Schakel tussen de weergave op wetenshcappelijke (botanische) naam of op Nederlandse naam.

Namenlijst

Dit is een overzicht van de planten die zich in de geselecteerde plantcatalogus bevinden. Selecteer een plant om de botanische informatie over de plant te lezen en om deze informatie te gebruiken in de plantstijl (als je het dialoogvenster opende met de knop Plantcatalogus).

Plantinformatie

De botanische informatie over de geselecteerde plant wordt hier weergegeven.

Het aantal beschikbare gegevensvelden verschilt per regio.

Bewerk

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Bewerk veld plantgegevens’ te openen en de waarde van de geselecteerde gegevensrij te bewerken; je kan meerdere rijen tegelijkertijd selecteren en bewerken.

Plantafbeeldingen

Dit zijn de afbeeldingen die zijn geselecteerd of gedownload voor de huidige plant (zie Afbeeldingen aan de plantstijl toevoegen).

Bewerk afbeelding

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Bewerk afbeelding’ te openen. Om een afbeelding voor de plant te importeren uit een extern bestand klik je op de knop Bladeren en selecteer je de afbeelding. Een bestaande afbeelding kan je verwijderen door de optie Verwijder afbeelding te selecteren.

Voeg toe

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Plant toevoegen’ te openen (zie ). Planten aan de plantcatalogus toevoegen

Verwijder

Klik op deze knop om de geselecteerde plant uit de catalogus te verwijderen.

Als je botanische informatie voor een plantstijl heeft opgehaald via de knop Plantcatalogus, selecteer je één plant en klik je op OK.

De plantstijl wordt bijgewerkt op basis van de plantgegevens uit de plantcatalogus.

Planten aan de plantcatalogus toevoegen

Plantcatalogusgegevens importeren van een spreadsheet

Plantstijlen creëren

Plantstijlen creëren op basis van de plantcatalogus

Plantcatalogi creëren op basis van de plantdatabase